Tutum Nedir, Özellikleri Nelerdir?
Tutum, bir bireye atfedilen ve bireyin bir nesne veya bir kişi ile ilgili düşünce, duygu ve davranışlarını düzenli bir biçimde oluşturan bir eğilim olarak tanımlanmaktadır. İnsanların siyasal görüşlerini, dini algılarını, bir ürünün hangi markasının daha iyi olduğunu, bir insandan neden hoşlanmadığımızı belirleyen tutumlarımızdır.
Tutumlar gözle görülmez fakat gözle görülebilen bazı davranışlara yol açabilmektedir. Yol açtığı bu davranışların gözlenmesi sonucu tutumların var olduğu öne sürülebilir. Örneğin, evli bir erkeğin ihtiyacı olduğu halde eşini çalıştırmaması bu kişinin kadınların iş hayatına katılımı konusunda olumsuz bir tutuma sahip olduğunu düşündürür.
İnsanlar birden fazla tutuma sahiptir. Bazı tutumlarımız diğer bir tutumumuz ile ilişkili olabilmekte iken bazı tutumların arasında bir ilişki bulunmamaktadır. Aralarında bir ilişki bulunsa da bulunmasa da bir tutumda yaşanan değişme diğer tutumu etkileyebilmektedir. Mesela, dini tutumumuz değiştikçe kadın-erkek ilişkilerindeki tutumumuz da değişebilmektedir.
Bir tutum ne kadar kuvvetliyse o tutumun davranışa dönüşme ihtimali o kadar yüksektir. Ama bunu birçok neden etkilemektedir. Çok iyi olduğunu düşündüğümüz bir diş macunu markası ile dişlerimizi fırçalama ihtimalimiz oldukça yüksektir. Ancak iyi olduğunu düşündüğümüz marka diş macununu alma imkanımız yoksa macunun iyi olduğunu düşündüğümüz halde daha ekonomik bir macun ile dişlerimizi fırçalamamız gerekecektir.
Tutumlar Nasıl Oluşur?
Kimse tutumlarla doğmaz. Tutumlar öncelikle aile yanında oluşur ve sonrasında sosyal çevrenin katkısı olur. Kişisel yaşantılarımız da tutumların oluşmasında etkilidir ancak toplumsal öneme sahip tutumlarımızı( dini, siyasi tutumlar vb.) aile, akran grupları, medya, toplumsal gruplar aracılığıyla öğreniriz.
Tutumlarımızı Değiştirmek Mümkün Müdür?
Tutumlarımızın değişmesi mümkündür ve iki yolla gerçekleşmektedir. Bunlardan birincisi kendiliğinden gerçekleşen değişim; bireyin tutumu ile davranışları çatıştığı zaman gerçekleşir. Diğeri ise etkileyici iletişimle mümkün olabilmektedir. Etkileyici iletişimde, etkileyen kişinin güvenilirlik, sevilme ve benzerlik özelliklerini taşıması gerekmektedir. Yeni marka bir ürünün tanıtımında bu konuda daha önce çalışmaları olan ve toplumda ün kazanmış bir kişinin yer aldığını düşünelim. Bu kişinin etkileyici özellikler taşıması nedeniyle üreten firma ve ürünün de aynı özelliklere sahip olduğunu düşünmemize neden olacaktır. Yani ürün güvenilir ve iyi bir ürün olmasa bile ürüne karşı tutumumuz etkileyen kişi sayesinde olumlu olarak gelişecektir. Ancak bu ünlü ismin firmanın ortağı olduğunu öğrendiğimizde, kişinin güvenilirliğini yitirmesi tutumumuzun değişmesine ve dolayısıyla ürün hakkındaki tutumumuzun da değişmesine neden olacaktır. Bu sebeple tutumlar hakkında oluşan yeni öğrenimler de etkileyici iletişimi etkilemektedir.
Özdeşim kurma eğilimimiz sevdiklerimizle aynı fikre sahip olma isteğini doğurmaktadır. Sevdiklerimizle aynı fikirde olmamak bizi rahatsız edeceğinden sevdiğimiz insanların duygu, düşünce ve davranışlarından etkileniriz. Bu sebeple etkileyen kişinin sevilen biri olması tutumun değişiminde etkili olabilmektedir.
Tutumların değişiminde; tutum sahibinin oluşturduğu tutum, belirli bir tutarlılık içerisinde olmadığında tutumun değişmesine neden olmaktadır. Örneğin, Ali, Ahmet' ten nefret etmekte ve Ali' nin siyasal görüşü sağ grup bir partiyi temsil etmektedir. Ahmet' in sol grup bir partiyi savunması, Ali' nin Ahmet ile ilgili tutumunu değiştirmeyecek hatta tutumunun daha güçlenmesine neden olacaktır. Ancak Ahmet' in sağ grup bir partiyi savunması Ali için dengesiz bir durum ortaya çıkaracak ve çünkü sevilmeyen birinin sevilmeyen bir fikre sahip olması beklenir. Kendisi ile benzerlik gösteren bir düşünceye sahip olduğunu gösteren bir düşünceye sahip olması onun o kadar da kötü biri olmadığı şeklinde düşünmesini sağlayacak ve Ali' nin Ahmet ile ilgili tutumunun değişmesine neden olacaktır.
Görüldüğü gibi tutumlar hayatımızda büyük önem taşımaktadır. Sahip olduğumuz duygu, düşünce ve davranışlarımızın çoğu aslında oluşturduğumuz tutumlara etkili edebilmekte ve tutumlarımız da duygu, düşünce ve davranışlarımızı etkileyebilmektedir.
Deneyimlemeden elde ettiğimiz tutumların bazıları kimliğimizin oluşmasına katkıda bulunsa da bazı tutumlar da yanlış fikir sahibi olmamıza neden olmaktadır. Bir olayın, kişinin veya nesnenin "aslında öyle olduğunu/olmadığını" görmemize engel olmaktadır. Toplumsal önem taşıyan tutumların öncelikle ailede öğrenildiğini, medya, akran grubunun da önemli olduğunu öğrendik. Bundan yola çıkarak; ailelerin çocuk yetiştirirken tutum oluşumu konusunda özen göstermesi, kendilerinin güvenilirliğini sorgulamadıkları tutumları çocuğunun öğrenmesine izin vermemesi ve ayrıca çocuğun kişisel yaşantı sonucu ile elde etmesine de imkan tanıması gerekmektedir.
Kaynak: Yeni İnsan ve İnsanlar/ Çiğdem Kağıtçıbaşı
Kaynak: Yeni İnsan ve İnsanlar/ Çiğdem Kağıtçıbaşı
bağdat caddesi psikiyatri
YanıtlaSil