4 Ocak 2017 Çarşamba

Bebek Bakımında Rol Paylaşımı

Bebek, anne ve babanın hayatında çok şeyi değiştirir. Günlük yapılan faaliyetler bebeğe göre şekillenir çoğu zaman. Bebeğe ayrılan vakitten kalan sürelerde anne ve babalar, kendilerini iyi hissettirecek aktiviteleri yapmaya devam eder. Peki bebek bakımında anne mi daha fazla role sahip yoksa baba mı? Bu sorunun cevabı bir çok etkene göre değişmekte ancak kültürel faktörler önemli bir etken olarak rolleri etkilemektedir.
Özellikle emziren anneler, bebekleri ile daha çok vakit geçirirler.  Ancak burada görev dağılımı yapmak, eşit ilgi ve bakım sağlamaya çalışmak önemlidir. 
Anneler, bebek bakımında çok daha hassas davranırlar. Hatta bazı anneler bebeğin bakımını baba dahil olmak üzere kimseye yaptırmak istemez. Baba, bebeğin bakımını sağlamaya çalıştığında eleştirilerin hedefi olur. Anneler, "Bezi yanlış bağladın", "Emziği yıkamadan verme." vb. direktifler vermeye çalışır. Pek çok yeni baba bebekle ilgilendiğinde  bu şekilde eleştirilere maruz kalır. Annenin babayı eleştirmesinin altında onun dışında kimsenin bebeğe bakamayacağına dair tutum oluşturur. Bu tutum, babanın kendisini yetersiz hissetmesine neden olabilir. Bu da zaman içerisinde babanın, bebeğin ihtiyaçlarını karşılama konusundaki heves ve motivasyonunu düşürür.
Toplumsal ön yargılar da babanın bebek bakımı konusunda arka planda durmasına neden olabilir. "Erkek, bebek bakmaktan ne anlar. " şeklindeki bakış açısı babayı bebek bakımından uzaklaştırabilir, babada özgüven eksikliğine neden olabilir.
Bebeğin bakımını sağlamaya çalışan babaya müdahale edilmemesi en doğrusudur. Babanın bu konuda bilgi yetersizliği var ise, bilgilendirici söylemler kullanılarak babanın bebeğe bakması istenilebilir. Babanın cesaretini kırmamak adına öncelikli olarak iyi yaptığı eylemler vurgulanabilir.
Bir başka seçenek de baba ile bebek yalnız bırakılarak babanın deneme yanılma yolu ile bebeğin bakımı konusunda bilgi sahibi olması sağlanabilir. Ancak babanın bebeği ile vakit geçirme konusunda kısıtlı bir süreye sahip olması, bebeğe uyguladığı yanlış bakımın sonucunu görmesini engelleyebilir. Örneğin; babanın bebeğin bezini yanlış bağlaması sonucu bebeğin dışkısının dışarı taşmasına neden olmuşsa bunun sonucunu da görmesi gerekir. Aksi halde tekrar aynı şekilde bezi bağlayarak hatayı düzeltme şansı yakalayamaz. Burada annenin babayı eleştirmesi doğru bir davranış değildir. Bu durum babanın kendini yetersiz hissetmesine neden olabilir. Ayrıca annenin ilk annelik deneyimi ise ve bebek bakımı konusunda fazla bilgi sahibi değilse, bu konudaki destek mekanizmaları yetersiz ise anne de deneme yanılma yöntemini kullanacaktır!
Bebek sürekli ilgi ve bakım isteyen bir varlıktır. Bir kişinin sürekli olarak bebekle ilgilenmesi o kişinin tükenmiş hissetmesine neden olabilir. Kişi kendi bakımına, hobilerine vb. günlük faaliyetlerine zaman ayıramazsa fiziksel ve ruhsal açıdan sorunlar yaşayabilir. Bu sebeple, bebek bakımının paylaşılarak yapılması sağlıklı olandır. Evdeki işlerde nasıl iş bölümü yapılması gerekiyorsa bebek bakımı konusunda da iş bölümü yapılmalıdır.
Bu şekilde bakımı paylaşılan bebek, huzurlu bir ortamda gelişen bir bebek olacaktır.